středa 19. března 2014

Peču kváskový chleba II. - takové malé shrnutí


Nebylo to žádné předsevzetí, ale od začátku letošního roku peču kváskový chleba. Začalo to vypěstováním domácího kvásku, který jsem tu popsala v dřívějším blogu. Od té doby kvásek stále žije a tak nějak pravidelně-nepravidelně, zhruba jednou za týden, z něj peču domácí chleba. Vzhledem k tomu, že už jich mám pár za sebou, rozhodla jsem se tu ukázat pár výtvorů a shrnout jak mi to jde.

Popravdě, hned z prvních chlebů jsem byla nadšená a psala jsem o tom blog. Zpětně se musím pousmát, protože ty první dva chleby se mi, v porovnání s těmi dalšími, až tak moc nepovedly - nebyly pořádně nakynuté, takže byly trochu zdrclé. Ale byly moje, takže nadšení bylo velké, samozřejmě. Pekla jsem je podle receptů Maškrtnice na Vinohradský chleba.




Potom jsem se rozhodla zkusit recept jiný, a to Cuketkův český chleba. A tam přišel ten velký úspěch - chleba mi krásně kynul, v troubě vyběhl, měl křupavou kůrku, měkkou střídu, no byl to vážně Pan Chleba:). 




Od té doby se více méně držím tohoto Cuketkova receptu. Už jsem si vytvořila nějaký systém a pečení chleba mi už nepřipadá jako celodenní disciplína, v pohodě to zvládám po práci i s jinými aktivitami, protože čistý čas, kdy je mě k tomu potřeba, je asi 20-25 min:). Zbytek si chleba poradí sám (když mu zapnu topení a potom troubu:)).

Rozhodla jsem se svůj postup trochu shrnout, zejména pro ty z vás, kteří se do toho ještě nepustili jen ze strachu, že je to složité. Ale i pro všechny ostatní, protože budu ráda, když vám můj postup nějak pomůže, nebo když se od vás třeba naopak dozvím nějaké užitečné tipy já.

Krok č. 1 - den předem
Vyndám si sklenici s kváskem z lednice. Mám ho ve velké sklenici od oliv z Kauflandu, tj. asi 1 litr. V něm si vždycky nechám po pečení kvásek, je to asi pár lžic. Když ho vyndám, zředím ho vodou a namíchám do něj žitnou mouku. Nijak si to neměřím ani nevážím, dělám to od oka, aby ho potom bylo asi do poloviny sklenice (aby ho bylo dost, ale taky měl ještě kam růst - protože bude růst), konzistenci jako kaše. Sklenici zakryji potravinářskou fólií a gumičkou a nechám stát na lince. 

Kvásek by měl přes noc vyběhnout, zvětšit výrazně objem. Můj kvásek většinou ráno skoro vylézá ze sklenice, ale zatím nejsem schopna si přivstat, abych zadělala těsto ráno a dala ho třeba kynout do lednice (taky to časem chystám)- Takže já ho většinou nechám jak je a odpoledne když přijdu, je už trochu spadlý. Vzhledem k tomu, že ale pracuje, tak to neřeším a použiji ho (a zatím se mi to vždycky osvědčilo). Samozřejmě ho lze ráno ještě trochu přikrmit, ale nepřeháněla bych to...

Krok č.2 - zadělání těsta
Vezmu si mísu, postavím jí na váhu (vynuluji) a vliji do ní ze sklenice kvásek. V receptu od Cuketky se píše 220g kvásku, já tam naliji většinu toho, co mám tak, aby mi zbylo ve sklenici po dně na příště. Mimochodem, tohle je ta fáze, kdy se kvásek odděluje na příště, případně do více skleniček, když ho chcete někomu darovat. Sklenici se zbytkem kvásku zavřu víčkem a vrátím do lednice.
Podle toho, kolik mám kvásku v míse, potom upravuji poměry dalších surovin. Nesnažím se to ale složitě přepočítávat, prostě tam od oka přidám trochu víc od všeho, když je třeba:).

Postup mám následující: Nejdřív do mísy stojící na váze naliji kvásek, váhu vynuluji, do něj přiliji vodu - rozmíchám. Potom váhu opět vynuluji a sypu mouku. Snažím se dávat více druhů, takže dám třeba většinu žitné, část celozrnné, dosypu hladkou pšeničnou (pokaždé to dělám tak, jak mi to přijde pod ruku). Přidávám ještě otruby, ty jsem si koupila ve zdravé výživě, balíček stojí asi 15 korun a dávám jich tam cca několik lžic. Těsto takhle zamíchám, aby se spojilo a potom dochucuji - nasypu tam sůl (vycházím z Cuketkových 12g, dle poměru zase upravuji), kmín, semínka (lněná, sezamová, slunečnicová, konopná, chia - opět co mám doma, co mi přijde pod ruku). Zpracuji těsto tak, aby se nelepilo, bylo hladké, ale poměrně vláčné, nesmí být moc tuhé (což by se vám ale s dodržením poměrů stát nemělo). Potom mísu s vypracovaným těstem na půl hodiny nechám odpočívat přikryté igelitkou.

Krok č. 3 - bochník
Po půl hodince těsto opatrně vyklopím z mísy na pomoučený vál/linku (pomůžu si stěrkou), posypu ho moukou a začnu překládat. Stačí těsto chytit za jeden konec, zvednout, aby se trochu natáhlo a přeložit napůl. Tenhle postup opakujte ze všech stran, do těsta se tak zapracuje ještě nějaká mouka a vytvoří se trochu struktura chleba. Potom vytvaruji bochník a do hodně vymoučené ošatky dám chleba kynout na 2 hodiny. Ošatku zakrývám igelitkou a dávám na topení, za dvě hodiny mi chleba krásně zvětší objem, zhruba dvojnásobně. 

Krok č. 4 - pečení
Jakmile mám už chleba pěkně vykynutý, dám si rozehřát troubu i s plechem v ní, a to na nejvyšší stupeň. Je třeba, aby byly trouba i plech pořádně vyhřáté, takže to nechávám nahřát klidně 30 minut. Potom už je to rychlá akce, vyklopím z ošatky opatrně bochník na pečící papír, naříznu navrchu a vložím na plech. Do trouby cáknu trochu studené vody, aby se chleba trochu zapařil a peču. Vzhledem k tomu, že moje trouba má maximum 230 st., tak teplotu během pečení neměním, nechávám péct zhruba 30 minut na stejnou teplotu, dokud chleba není viditelně hotový (to se dá ještě vyzkoušet i poklepáním na chleba zespoda, musí mít dutý zvuk). Pokud pečete na 250 st., tak je lepší po prvních 10-15 minutách teplotu stáhnout tak na 220 st.

Krok č. 5 - chlazení
Chleba je hotový, ale tahle fáze je taky důležitá. Vytáhněte chleba z trouby a položte ho na mřížku (používám mřížku sporáku). Tak vychladne a zespoda se nezapaří. Ještě ho trochu pocákám vodou, je pak lesklejší a hezky se rozvoní po celé kuchyni (kvůli tomu to dělám hlavně:)). Než do něj říznete, nechte ho aspoň hodinu vychladnout, jinak by se vám mohl zdrcnout.

Tak to je asi vše. Je to vážně požitek zakousnout se do vlastního domácího chleba. Zatím jsem nezkoušela jiné recepty, ale i na to dojde a potom se tu zase pochlubím výsledkem:).











Žádné komentáře:

Okomentovat